Glow text generator Text generator

Terima Kasih Kepada Mereka2 Yg Mengikuti Iklaneka

[ads] Buat duit lumayan tanpa modal di Facebook, Blog & Tweeter Sekarang! Setiap klik dibayar RM0.20 hingga RM0.40! Daftar di sini #ChurpChurp

[ads] Dapatkan Produk Bioasli Anda Dan Nikmati Hidup Yang Lebih Bermakna Di sini # BioAsli

[ads] Ersano Perfume 1 lagi produk keluaran anak tempatan menampilkan 13 jenis haruman yang menawan, pastinya tiada alkohol. # Haruman Menawan Pasti Berkenan

Saturday, September 24, 2011

Qiamulail Sebagai Helah Mencuri Duit Masjid

Segamat: Seorang penganggur membuat helah mahu melakukan qiamullail di Masjid Jamek Chaah di sini, tetapi tujuan sebenarnya ialah mencuri wang dari dua tabung derma masjid itu.


Sebelum kejadian itu disedari pada 15 September lalu, jemaah masjid merungut kerana jumlah kutipan tabung derma berkurangan daripada biasa.

Selalunya masjid itu dapat mengumpul derma hingga RM3,000 setiap bulan.
CURI ...Koperal Abd Kassim Aboo (tiga dari kiri) bersama Mohamad Syafiq (dua dari kanan) menunjukkan tabung yang duitnya dicuri.
Misteri wang derma berkurangan itu terbongkar selepas lelaki berusia 19 tahun itu ditahan pada 12.15 tengah hari tersebut - ketika mencuri wang di satu daripada tabung itu.

Ketua Polis Daerah Segamat, Superintenden (Supt) Abdul Majid Mohd Ali, berkata sehari sebelum kejadian itu disedari, ada jemaah memaklumkan suspek dilihat tidur dalam masjid dengan memberi alasan bahawa dia ingin melakukan ibadat malam itu.

'Jemaah masjid berkenaan meminta remaja terbabit bermalam di lokasi lain, tetapi dia enggan.

'Keesokan harinya, beberapa jemaah masjid datang ke sana bersama seorang pegawai dari ibu pejabat polis daerah Segamat untuk meninjau persiapan akhir majlis tahlil yang akan diadakan pada malam itu, dan mendapati sebuah kereta Proton Satria berwarna merah diletak di pekarangan masjid,' katanya, kelmarin.

Pegawai yang tidak sedap hati itu melakukan pemeriksaan di sekitar masjid, tetapi tidak menemui pemandu kereta tersebut.

Mereka kemudian membuka pintu tepi masjid perlahan- lahan dan terlihat seorang lelaki berada di tepi tabung itu.

'Anggota polis berkenaan mengawasi perlakuan remaja terbabit selama lima minit dan mendapati dia sedang memancing wang. Anggota polis itu turut merampas dawai serta lampu suluh daripada suspek.

'Pemeriksaan terhadap suspek turut menemui wang kertas yang dilipat kecil berjumlah RM64 dalam dompetnya. Ia dipercayai hasil curi daripada tabung masjid,' kata Supt Abdul Majid.

Imam masjid, Encik Mohamad Syafiq, 27 tahun, berkata pihaknya tidak pernah mengunci pintu masjid bagi memudahkan pengunjung beribadat pada bila-bila masa.

Terdapat dua tabung di masjid itu dan pengiraan jumlah kutipan dibuat setiap Jumaat sebelum ia disimpan di bank oleh bendahari masjid, katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...