Glow text generator Text generator

Terima Kasih Kepada Mereka2 Yg Mengikuti Iklaneka

[ads] Buat duit lumayan tanpa modal di Facebook, Blog & Tweeter Sekarang! Setiap klik dibayar RM0.20 hingga RM0.40! Daftar di sini #ChurpChurp

[ads] Dapatkan Produk Bioasli Anda Dan Nikmati Hidup Yang Lebih Bermakna Di sini # BioAsli

[ads] Ersano Perfume 1 lagi produk keluaran anak tempatan menampilkan 13 jenis haruman yang menawan, pastinya tiada alkohol. # Haruman Menawan Pasti Berkenan

Tuesday, August 2, 2011

Penyanyi Hasnah Harun Meninggal Dunia


JOHOR BAHRU: “Seminggu lalu ketika mengejutnya dari tidur, dia sempat berkata, ‘aku ni dah nak pergi’. “Saya tidak sangka hari ini (semalam) hasratnya untuk pergi dalam keadaan baik tercapai apatah lagi ia berlaku pada hari pertama Ramadan,” kata anak sulung penyanyi popular lewat 1960-an Allahyarhamah Hasnah Haron, 65, yang meninggal dunia akibat kanser pangkal rahim di sini, pagi semalam.

PILU...dua anak Hasnah, Mohd Lutfi dan adiknya Syarifah Zakiah menyiram air mawar di kubur ibu mereka. Gambar kecil, Hasnah.
Haslinda Mohd Eunos, 39, yang ditemui di kediaman Hasnah di Jalan Padi Mahsuri Dua, Bandar Baru Uda di sini, berkata, dia sekeluarga reda dengan pemergian ibu mereka kerana tidak sanggup lagi melihat penderitaannya sejak dua tahun lalu.

Menurutnya, penyakit ibunya dikesan Januari tahun lalu sebelum mereka sekeluarga menghantar Hasnah untuk menjalani pelbagai rawatan termasuk kimoterapi dan perubatan Islam.


“Sabtu lalu, ketika menemani mak mendapatkan rawatan berlandaskan kaedah perubatan Islam di Masjid Kampung Pasir, Tampoi, kami dimaklumkan kanser dihidapnya sudah merebak ke paru-paru malah, buah pinggangnya juga membengkak.

“Kami lima beradik sepakat merahsiakan hal berkenaan kerana tidak mahu membebankan hati serta fikiran ibu,” katanya.

Menurutnya, ibunya dikejarkan ke Hospital Sultan Ismail (HSI) Rabu lalu selepas mengalami sesak nafas.“Ketika dimasukkan ke HSI, ibu sukar makan dan minum kerana kanser di tekak, malah sejak jam 6 pagi (semalam), ibu juga mula tidak sedarkan diri sebelum disahkan meninggal dunia dua jam kemudian di samping kami lima beradik serta saudara terdekat,” katanya.

Haslinda berkata, pengalaman menjaga ibunya adalah anugerah Tuhan yang paling bernilai buat mereka.

“Waktu paling saya tidak dapat lupakan ialah ketika saat akhir kami menjaganya, ia amat menuntut kesabaran kerana menjaga ibu ketika itu umpama menjaga bayi.

“Itulah saat paling bernilai, biarpun masih bersedih namun saya tetap gembira kerana ibu pergi dengan tenang pada bulan mulia ini,” katanya.

Seawal jam 10 pagi semalam, kediaman Hasnah mula dibanjiri saudara dan rakan terdekat.

Jenazah arwah tiba kira-kira jam 11.45 pagi dari HSI sebelum disembahyangkan di masjid berhampiran. Sementara itu, suasana pilu menyelubungi perkarangan Tanah Perkuburan Islam Mahmoodiah apabila keluarga, saudara dan kenalan terdekat arwah hadir memberikan penghormatan terakhir kepadanya sebelum jenazah disemadikan tepat jam 2.15 petang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...