Glow text generator Text generator

Terima Kasih Kepada Mereka2 Yg Mengikuti Iklaneka

[ads] Buat duit lumayan tanpa modal di Facebook, Blog & Tweeter Sekarang! Setiap klik dibayar RM0.20 hingga RM0.40! Daftar di sini #ChurpChurp

[ads] Dapatkan Produk Bioasli Anda Dan Nikmati Hidup Yang Lebih Bermakna Di sini # BioAsli

[ads] Ersano Perfume 1 lagi produk keluaran anak tempatan menampilkan 13 jenis haruman yang menawan, pastinya tiada alkohol. # Haruman Menawan Pasti Berkenan

Sunday, May 29, 2011

Disangka Untung Rupanya Rugi


KUALA LUMPUR: Akibat terlalu ghairah mendapat keuntungan sekelip mata, seorang peniaga dan bekas nelayan sanggup menjual bot miliknya sebelum wang itu dilaburkan terhadap sebuah syarikat yang dikaitkan dengan kes penipuan skim cepat kaya dan penyelewengan wang mencecah RM200 juta sejak tiga tahun lalu.

TEKUN...Amir membaca muka depan Harian Metro di rumahnya di Tanjung Dawai dekat sini, semalam.
Amir Sahat, 47, berkata dia kerugian RM60,000 dan wang itu kononnya dilaburkan bersama syarikat milik seorang ‘lebai’, turut dikenali sebagai ‘Ustaz Harun’ yang didakwa menjalankan perniagaan besar dalam sektor perkilangan, pembinaan dan perkapalan.

“Konco ‘ustaz’ berkenaan bergerak di seluruh negeri pantai timur dan utara dengan bernaung di bawah nama sebuah persatuan. Saya pernah menghadiri satu program yang mereka adakan di Stadium (Sultan Mohammed Ke-IV) sekitar 2008.

“Lagak mereka memang seperti ahli perniagaan hebat, mereka turut menjanjikan pulangan berlipat kali ganda jika melaburkan wang bersama syarikat ‘ustaz’ berkenaan,” katanya kepada Metro Ahad.Amir yang berasal dari Kedah berkata, mulanya dia melabur RM20,000 dan setiap minggu menerima pulangan RM130 sebagaimana dijanjikan syarikat berkenaan sebagai jumlah keuntungan bulanan.

Untuk menggandakan pendapatan bulanannya, Amir berkata, dia melaburkan lagi wang RM40,000.

“Saya ingatkan pendapatan akan bertambah, sebaliknya setiap sen daripada pelaburan selepas itu lesap begitu saja. Mereka menghilang dan sukar dihubungi selepas itu.

“Saya pernah cuba membuat laporan polis, namun keluarga menghalang, lagi pun tiada dokumen dan surat ‘hitam putih’ sebagai bukti yang boleh mengesahkan penipuan mereka,” katanya.

Muka depan akhbar ini semalam melaporkan, seorang ‘ustaz’ yang mengaku bergelar Datuk, antara enam individu paling dikehendaki Bank Negara Malaysia (BNM) berhubung kes penipuan skim cepat kaya dan pengambilan deposit secara haram membabitkan penyelewengan mencecah RM200 juta sejak Disember 2008.

Suspek utama, Harun Mat Saat, 45, yang kali terakhir dikesan di Kuala Terengganu, dipercayai menjadi dalang bagi ‘projek pelaburan’ dijalankan syarikatnya, Dina Group Sdn Bhd.

Selain Harun, dua lagi pengarah syarikat itu, M Bakri Kamaruddin, 50, dan Zainal Md Yusof, 47, turut diburu dan masih gagal dikesan hingga kini.

Turut menjadi buruan BNM, Abdul Halim Rafii, 51, dari Nilai, Negeri Sembilan yang dikaitkan dengan penipuan ternakan lembu membabitkan pelaburan orang ramai bernilai RM48 juta.

Selain itu, pasangan suami isteri, Dahlan David Abdullah, 46, dan Ramunatul Aida Rahmat, 43, masih dicari berkaitan penipuan membabitkan pelaburan saham bagi menjana modal Syarikat Jazmeen (M) Sdn Bhd.

Seorang lagi mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Madi, 42, dan pernah bertemu Ustaz Harun menyifatkannya sebagai individu yang bijak bermain kata-kata, malah mampu meyakinkan sesiapa saja menerusi penggunaan ayat al-Quran dan hadis.

“Segala dituturnya penuh dengan keyakinan sehingga berjaya mengumpul pengikut setianya. Beberapa kali dia menangis di atas pentas mahu membantu orang miskin dan memulihkan ekonomi orang Islam.

“Dia (Harun) mendakwa insan terpilih untuk memimpin masyarakat. Ramai yang teruja apabila Harun bijak berhujah dan menjawab pelbagai persoalan berkaitan ketuhanan,” katanya yang lebur ratusan ribu ringgit.

Menurut Madi, apabila mengadakan pertemuan, Harun gemar tampil dengan imej selekeh, tetapi sebaliknya dia bergaya ala selebriti di luar dengan pakaian berjenama dan deretan kereta mewah seperti BMW.

“Dalam beberapa siri ceramahnya, Harun mendakwa mempunyai wang simpanan berbilion ringgit yang tidak akan habis digunakan sehingga beberapa generasi menerusi puluhan cabang perniagaan yang diuruskannya.

“Dia mengakui mampu membayar semula pelaburan yang dibuat jika berlaku sesuatu kepadanya. Namun, semuanya dusta apabila dia menghilangkan diri selepas pelaburan dianjurkannya menyalahi undang-undang,” katanya.

Seorang lagi mangsa yang mahu dikenali sebagai Maisara, 37, berkata, Harun masih cuba meyakinkan pelabur bahawa dia akan memulangkan semula wang diambilnya penghujung Oktober lalu.

“Dia menggunakan pengikut yang taksub kepadanya. Maklumat terbaru disebarkan kononnya dia akan bayar semula wang pelabur 31 Oktober lalu, tetapi semuanya dusta. Dia terus menghilangkan diri,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...